Judo is ook voor jou!

Wat is judo?
Judo Judo is vooral bekend als een wedstrijdsport. Daarbij is het ook een opvoedkundig middel voor kinderen. Het leren zich te onderwerpen aan regels en discipline, verantwoording af te leggen en het nemen van sociale en psychische drempels vergroten het zelfvertrouwen. Deze zaken zijn nauw verwant aan ons maatschappelijk leven.

Judo is niet alleen lekker bewegen, het is ook een van de weinige sporten waarin lichamelijk contact is toegestaan.

Hoe dan?
Judotechnieken worden spelenderwijs geleerd via allerlei stoeivormen. Dit alles gaat volgens spelregels, waarin veiligheid en respect voor anderen voorop staan.

Op de wekelijkse trainingen leren de judoka’s een groot aantal technieken, zoals beenworpen en heupworpen, maar ook valbreken en houdgrepen. Daarbij wordt ook ingegaan op de Japanse benamingen voor deze technieken.
De training kan ook een voorbereiding op wedstrijden zijn.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan gedisciplineerd gedrag, de wijze van groeten en de verzorging van lichaam en kleding.

10 redenen waarom judo als sport de beste keuze is.

Motorische ontwikkeling
Bij judo krijgt men veel te maken met motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingshandelingen waarbij communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft een belangrijke rol spelen. Balans houden en reactievermogen vallen hier ook onder. Bij judo leert een judoka alle handelingen zowel rechts als links aan.

Veilig vallen
Vanaf les één leren we onze judoka’s hoe ze veilig kunnen vallen zodat ze daarna kunnen opstaan met geheven hoofd. Het vallen wordt voor de judoka een automatisme, mits goed aangeleerd. Hierdoor is de kans op blessures door vallen, ook buiten de dojo, veel kleiner geworden. Het valbreken gebeurt vaak in een split second en het moet een reflex worden. Dit is precies de reden waarom wij elke les opnieuw aandacht besteden aan het valbreken.

Conditie onderhouden
Judo kan je conditioneel gezien op vele manieren beoefenen. Iemand met een berg aan energie kan bij het judo zijn ei kwijt. Wie minder energie te besteden heeft zal merken dat het judo ideale kansen biedt om conditie te verbeteren. In tegenstelling tot hardlopers die vooral uithoudingsvermogen trainen, krijgt men bij judo veel te maken met krachtexplosies. Een judoka moet deze krachtexplosies vaak meerdere rondes van enkele minuten weten vol te houden. Bovendien duren de trainingen meestal één uur. Bij judo trainen we uithoudingsvermogen en explosiviteit.

Krachttraining
Omdat men bij judo meestal in tweetallen werkt is men eigenlijk elkaars gewicht en doet men dus elke judoles min of meer aan gewichtheffen. Buik- en rugspieren zorgen voor stevigheid tijdens het judo en worden bij veel technieken gebruikt. Om die reden zie je bij veel judoka’s een zogenaamde sixpack ontstaan.

Zelfvertrouwen
Het is bewezen dat het zelfvertrouwen bij kinderen die een contactsport beoefenen zoals het judo toeneemt. Ze leren dat er ruimte is om fouten te maken en te ontdekken wat bij judo wel en wat niet werkt. Bij judo leren we elkaars grenzen te respecteren en zorgen we voor structuur en duidelijk. Kinderen ontdekken waar ze goed in zijn en merken zelf al snel waar ze beter in worden naarmate ze meer oefenen.

Samenwerken
Judo is duo want judo doe je meestal met z’n twee. Soms zijn er ook oefeningen in teamverband. Bij judo leer je van elkaar en met elkaar. Wie niet samenwerkt komt zelf ook niet verder en zo leer je elkaar nog meer te respecteren.

Judo erecode
Net als bij vele andere budosporten hanteren we bij judo een erecode. Dit is een morele code waarin een aantal normen en waarden zijn opgenomen. Zo leren we onze judoka’s over: Beleefdheid, moed, oprechtheid, eer, bescheidenheid, respect, zelfbeheersing en vriendschap

Sociale beestjes
De judoka’s judoën in een groep en ze horen dus ergens bij en worden sociale beestjes. Het
groepsgevoel speelt een belangrijke rol en ze maken in de vereniging nieuwe vriendjes.

Ze leren om focus en rust te vinden
Ze leren zich beter concentreren en ze leren doorzetten. Ze moeten immers opletten om de nieuwe technieken te leren. Dat leren doe je door samen door te zetten totdat het lukt. Ook al hebben ze vaak meer zin om thuis te gamen, eenmaal op de mat zijn ze dolgelukkig en leven ze zich helemaal uit. Sommige kinderen hebben last van woede aanvallen wanneer dingen niet gaan zoals ze zouden willen. Bij judo leer je ook verliezen want verliezen hoort erbij. Na een aantal lessen verdwijnen de woedeaanvallen om plaats te maken voor acceptatie.

Assertiviteit en zelfverdediging
Mensen denken vaak dat judoka’s vechtersbazen zijn en ouders doen kinderen vaak op judo omdat ze denken dat ze dan leren om van zich af te slaan. Dit is wellicht een van de grootste missopvattingen. Bij judo leren we namelijk niet om te vechten. Dat laten we liever aan de boksschool over. Bij judo leer je echter wel van je af te bijten. Je leert je ‘mannetje’ te staan. Je zelfvertrouwen en zelfbeheersing nemen toe wanneer je door het leven gaat als een judoka. Vaak zien we een bang uitgevallen kind dan ook groeien naarmate de tijd verstrijkt.

Voor wie is judo bestemd?
Judo is niet alleen een sport voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar, maar ook voor volwassenen. Je kunt je opleiding volgen t/m 5e dan.
Judo kan puur recreatief beoefend worden of als wedstrijdsport.
Bij Judokan Maastricht bieden we beide aan.

Judo is een geweldige sport welke al generaties lang is doorgegeven aan sporters over de hele wereld. Het is een van de weinige sporten waarbij sprake is van veilig full contact.